Main Capital koopt zorgcommunicatiesoftware specialist Enovation

Algemeen
16/08/2018

Main Capital doet met Enovation, Nederlands marktleider op het gebied van missie-kritieke software oplossingen voor veilige communicatie in de zorgmarkt en de logistieke sector, een strategische aankoop. De verkopende aandeelhouder, VANAD Group – aanbieder van diensten en technologische oplossingen op het gebied van customer experience, zal via een minderheidsbelang betrokken blijven bij Enovation. Het in Capelle aan den IJssel gevestigde bedrijf levert toonaangevende en innovatieve SaaS oplossingen voor de Nederlandse zorgmarkt en de logistieke sector. Bekende producten die Enovation levert zijn de platformen ZorgMail, xdsConnect en myhealthConnect, en de interoperability oplossing Cloverleaf. Met haar leidende positie in de Nederlandse zorgsector helpt Enovation met slimme softwareproducten en gerelateerde diensten haar klanten om zorg-kritische patiëntinformatie veilig te delen binnen een zorginstelling, tussen zorginstellingen en tussen de zorginstelling en de patiënt. Hierdoor zijn zorgverleners in staat met juiste en actuele informatie kwalitatief hoogwaardige zorg aan te bieden.

Enovation is opgericht in 1983 en is sinds 2013 onderdeel van de VANAD Group. Sinds de oprichting heeft het bedrijf zich gepositioneerd als de meest gespecialiseerde softwareaanbieder en voorloper op het gebied van veilige communicatie oplossingen in de zorgmarkt. Het bedrijf heeft ongeveer 135 werknemers in dienst en genereert tientallen miljoenen euro omzet. In de loop der jaren heeft Enovation haar eigen product portfolio uitgebreid met nieuwe product innovaties, acquisities van strategisch interessante producten en het aanbieden van aanpalende partnerproducten. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat Enovation zorgaanbieders en patiënten voorziet van de meest efficiënte IT connecties die veilige uitwisseling van gegevens in het zorgproces mogelijk maken. De onderneming is actief in vrijwel alle segmenten van de zorgmarkt en levert oplossingen aan nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen, ambulance diensten, huisartsen, apotheken, tandartsen, paramedische zorgverleners en gemeenten.

Het zorglandschap wordt gekarakteriseerd door complexe IT-systemen waarbij de individuele deelnemers met verschillende communicatie standaarden werken. Hierdoor is veilige en efficiënte uitwisseling van patiëntgegevens tussen IT-systemen en tussen zorgverleners niet vanzelfsprekend. Recent geïmplementeerde Europese privacywetgeving versnelt de noodzaak bij zorgaanbieders om gevoelige informatie op een veilige manier te kunnen uitwisselen. Bovendien komt door de toenemende druk om zorgkosten te beheersen, steeds meer nadruk te liggen op de efficiënte samenwerking tussen de verschillende partijen in de zorgketen. De producten van Enovation bieden de oplossingen die zorginstellingen en andere stakeholders in de zorgsector in staat stellen op een veilige en efficiënte manier informatie uit te wisselen, onafhankelijk van de IT-systemen en met maximale bescherming tegen datalekken.

Enovation zal de komende jaren verder inspelen op de trend richting Connected Healthcare. Met het product myhealthConnect heeft Enovation een software platform ontwikkeld waarmee zorgverleners patiënten op afstand kunnen monitoren, onafhankelijk van het meetinstrument, type applicatie, of aanbieder daarvan. Dit biedt zorgaanbieders maximale keuzevrijheid in het selecteren van aanbieders van instrumenten en IT-applicaties en deze veilig met de eigen systemen te verbinden. Deze veilige efficiëntieslag zal leiden tot een verbetering in het aanbieden van kwalitatief goede zorg op afstand, zal leiden tot een afname in het aantal doktersbezoeken en faciliteert dat patiënten langer thuis kunnen blijven wonen.

Enovation heeft als ambitie om door te groeien tot een leidende SaaS speler in de Noord-West Europese zorgmarkt. De nadruk zal liggen op de verdere organische groei en op de ontwikkeling van innovatieve producten. Daarnaast zal Enovation haar bestaande productportfolio en de internationale marktpositie verder versterken via een selectieve buy-and-build strategie.

De VANAD Group is bij het verkoopproces geadviseerd door ING Corporate Finance en NautaDutilh.

 

Samenwerking Enovation – Main Capital

Arthur Nederlof (CEO VANAD Group): “In de afgelopen 35 jaar is Enovation opgebouwd tot een bedrijf dat staat voor een zeer hoog kwaliteitsniveau, een bedrijf met een mooie cultuur, een schitterende klantenbase, een heel mooie (cloud)portfolio, een steeds verder toenemend percentage eigen IP, veel internationaal groeipotentieel en bovenal een gepassioneerd team. In Main Capital Partners zien wij de juiste partij om Enovation naar het volgende niveau te tillen. De VANAD Group gaat weer terug naar de kernactiviteiten waarmee we bekend zijn geworden, te weten Customer Experience. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor zowel Enovation als voor de VANAD Group.”

Charly Zwemstra (Managing Partner Main Capital): “Enovation biedt innovatieve, zorg-kritische oplossingen aan die de interne en externe informatie-uitwisseling van zorginstellingen faciliteren. Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan de toenemende vraag naar samenwerking binnen de zorgketen. Wij zien veel potentie om autonoom door te groeien in de huidige focus markten. Hierbij gaan nieuwe producten als myhealthConnect en xdsConnect een belangrijke rol spelen. Daarnaast zien wij veel mogelijkheden voor het uitvoeren van een buy-and-build strategie waarbij het bedrijf door kan groeien in aanpalende product- en marktsegmenten in binnen- en buitenland. We zijn de VANAD Group dankbaar voor het vertrouwen en wij kijken uit naar de samenwerking met het management team onder leiding van Jeroen van Rijswijk en Marcel van der Velden.”

 

Over Enovation

Al meer dan 35 jaar is Enovation de partij voor zorgcommunicatie. Hierbij richt het bedrijf zich op informatie-uitwisseling binnen een zorginstelling, tussen zorginstellingen en tussen de zorginstelling en patiënt. Dit doet Enovation met haar eigen innovatieve SaaS oplossingen, aangevuld met oplossingen van partners. De oplossingen zijn gebaseerd op (internationale) standaarden en kunnen naadloos worden geïntegreerd binnen bestaande processen en informatiesystemen van zorginstellingen.

 

Over Main Capital

Main Capital is een strategische investeerder met een exclusieve focus op de softwaresector in de Benelux, Duitsland en Scandinavië. Binnen deze sector zijn wij de meest gespecialiseerde partij in management buy-outs en later-stage groeikapitaal. Main Capital heeft meer dan € 400 miljoen onder beheer, bestemd voor investeringen in volwassen maar groeiende softwarebedrijven in Nederland en Duitsland. Een ervaren team van professionals beheert deze Private Equity fondsen vanuit kantoren in Den Haag en Düsseldorf. In de Healthcare software markt werd eerder dit jaar HR specialist SDB Ayton overgenomen door Main Capital. Daarnaast bezit Main Capital meerderheidsbelangen in SaaS Healthcare bedrijven Verklizan, RVC Medical IT, en TPSC.

In de huidige investeringsportefeuille van Main Capital bevinden zich groeiende (SaaS) softwarebedrijven als SDB Ayton, GOconnectIT, JobRouter (Duitsland), Verklizan, Inergy, MUIS Software, artegic (Duitsland), OBI4wan, Axxerion, b+m Informatik (Duitsland), Ymor, Roxit, Onguard, Sharewire, SecondFloor, Sofon, ChainPoint, RVC en TPSC. Ook heeft Main Capital een belang in managed hosting provider Denit. Main Capital heeft een lange termijn perspectief met de intentie grotere sterke software groepen op te bouwen. Ook heeft Main Capital vele succesvolle exits gerealiseerd zoals recentelijk Regas, Connexys (aan Bullhorn) en ABIT/Eurosystems. Main Mezzanine Capital is een andere business line van Main Capital Partners en heeft mezzanine leningen verstrekt aan onder andere The Valley, TravelBird, Talkwalker, Worldmeetings en BTC.

 

Over VANAD Group

De VANAD Group is een internationaal innovatief familiebedrijf. Meer dan 1.500 medewerkers afkomstig van over de hele wereld, werken dagelijks aan innovatieve oplossingen en diensten voor onze klanten. Sinds 2005 heeft de VANAD Group zich ontwikkeld in een specialist op het gebied van digitalisering. Ons onderscheidend vermogen zit in onze state-of-the-art technologische kennis, creatieve intelligentie en bovenal Blije Mensen! Wij digitaliseren activiteiten wanneer directe betrokkenheid van de mens geen oprecht, persoonlijk verschil meer kan maken. In onze benadering en oplossingen zoeken we simpelweg naar de menselijke maat. Want dat is waar we het verschil maken, human impact!

 

Noot voor de redactie:

Afzender van dit persbericht is Main Capital. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Charly Zwemstra (Managing Partner)

Main Capital Partners BV, Paleisstraat 6, 2514 JA, Den Haag

Tel: +31 (0) 70 324 3433 / +31 (0) 6 512 77 805

charly@main.nl

www.main.nl

Similar articles

The importance of branding for software companies – Newsletter July2021

...

09/07/2021
Fenne Bijl
Read more

Main Capital backs Swedish financial software player Björn Lundén

...

07/07/2021
Fenne Bijl
Read more

cleversoft group and CDDS Join Forces with the Support of Main Capital

...

06/07/2021
Fenne Bijl
Read more

Houd mij op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media

Partners

De Main Software 50 is een initiatief van Main Capital Partners