Succesvolle Main Software 50 bedrijven bouwen verder aan omzet, winst en internationalisatie

Algemeen
04/11/2016

Nederlandse software bedrijven blijken kerngezond en outperformen dit jaar op alle relevante KPIs: 64% van de bedrijven verwacht de komende twee jaren met meer dan 20% te groeien.

Met veel succes heeft gister de prijsuitreiking van de Main Software 50 plaatsgevonden in The Harbour Club in Amsterdam. Voor het vijfde jaar op rij vond het event plaats om de Nederlandse software sector, als aanjager van groei en innovatie, beter zichtbaar te maken bij het grotere publiek. Ook de belangstelling voor het evenement vanuit de media, bedrijfsleven en investeerders wordt ieder jaar groter.

Main Software 50 (editie 2016) laat wederom zien dat Nederlandse software bedrijven fors groeien in omvang (omzet), internationalisatie, winstgevendheid en werkgelegenheid. Gemiddeld verbeteren alle KPIs sterk ten opzichte van vorig jaar. Zo groeide de totale omzet met 18% (t.o.v. 12% vorig jaar), groeide het aandeel internationale omzet naar 30% (t.o.v. 25% vorig jaar) en groeide de omzet per FTE verder naar EUR 129k (t.o.v. EUR 122k vorig jaar). De mediaan van de omzetgroei was 22% (t.o.v. 21% vorig jaar).

Presentatie van het event lag wederom in handen van René de Monchy (BNR Nieuwsradio). De keynote speaker van het event was Jurrie van Rooijen (CIO van bol.com). Hij gaf een waardevol inzicht in het belang van software en innovatie voor de succesvolle groeistrategie van bol.com.

Bij het tot stand komen van de lijst worden verschillende factoren meegenomen: 1) omzet grootte, 2) omzet groei, 3) mate van recurring omzet, 4) omzet via partners, 5) mate van internationalisatie en 6) winstgevendheid. Onafhankelijk onderzoeksbureau Dialogic treedt hierbij op als audit partner van Main Software 50. Mediapartner bij het event is AG Connect.

Main Software 50 Award Winnaars

Dit jaar heeft Voiceworks, actief in communicatie software, wederom de prijs voor meest succesvolle software onderneming gewonnen. Voiceworks realiseert sterke internationale groei met het zelf ontwikkelde communicatie platform genaamd Summa. Voiceworks scoort met name sterk op belangrijke criteria zoals totale omzetgroei en de realisatie van cloud-omzet. Bovendien heeft de onderneming een succesvol partnerkanaal opgezet wat leidt tot schaalbare uitbouw van de internationale business.

De tweede prijs ging dit jaar naar Slimstock, specialist in oplossingen voor planning en voorraadoptimalisatie. Met het inzetten van slimme software tools kunnen bedrijven hun voorraadposities structureel verbeteren. Slimstock deed het met name goed op criteria zoals mate van internationalisatie en totale omzetgroei.

Op de derde plaats komt Raet, leverancier van software op het gebied van human resources cloud oplossingen met 1,4 miljoen dagelijkse gebruikers. Raet scoort voornamelijk sterk op de criteria mate van recurring omzet en de realisatie van cloud-omzet.

InSided komt dit jaar als Cloud Champion in de boeken. InSided levert social community platforms waarmee bedrijven een eigen social media community kunnen opbouwen voor contact met klanten en gebruikers. Het bedrijf wist van alle deelnemers het hoogste percentage omzetgroei uit de cloud te genereren.

De Highest Growth award ging dit jaar naar Bynder. Het bedrijf is actief op het gebied van Marketing Software en levert slimme tools voor het managen van content bestanden. Het gerealiseerde percentage omzetgroei was maar liefst 252%.

Winnaars Main Software 50 Editie 2016:

banner-winnaars-2016

Key statistics Main Software 50 Editie 2016

Nederlandse software bedrijven die meedoen aan de lijst blijken kerngezond en outperformen dit jaar op alle relevante KPIs. Hieronder volgt een analyse van resultaten.

key-statistics-2016-nl-v2

Omzet groei:

De totale omzet bedroeg EUR 614m met een stijging in totale omzet van 18%. In de lijst groeide 58% van de bedrijven meer dan 20% op jaarbasis. De mediaan van de omzetgroei is 22%. Ook de groeiverwachting is sterk: 64% van de bedrijven verwacht de komende twee jaren met meer dan 20% te groeien.

Internationaal succes:

Het percentage internationale omzet neemt verder toe naar gemiddeld 30% van het totaal. Nederlandse software bedrijven zijn steeds beter in staat hun software in het buitenland te verkopen. 36% van de bedrijven haalt zelfs meer dan 50% van de omzet uit het buitenland.

Partnerkanaal:

Het percentage omzet via partners groeit naar gemiddeld 18% van de totale omzet. Inzetten op een partnerstrategie resulteert in een bovengemiddelde groei. Bedrijven die meer dan 10% van hun omzet via een partnerkanaal genereren groeien gemiddeld met 28% in omzet.

Winstgevendheid:

Snelgroeiende software bedrijven zijn wederom in staat om winstgevend door te groeien. 74% van de bedrijven realiseerde een winstmarge van meer dan 10%. 42% van de bedrijven realiseerde een winstmarge van meer dan 20%.

Innovatie:

Software bedrijven investeren meer dan gemiddeld in R&D. Meer dan 90% van de deelnemers investeert meer dan 10% van de jaar omzet in R&D. Reeds 85% van de deelnemers levert software en diensten inmiddels ook in de cloud.

Werkgelegenheid:

Totaal aantal FTE’s bedroeg 4.753 FTE’s, een toename van 18% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde omzet per FTE is gestegen naar EUR 129k. Dit kan duiden op een productiviteitsverbetering.

Partners van de Main Software 50

partners-main-50-2016

Similar articles

Main Capital acquires a majority stake in identity management software provider SIVIS

...

17/06/2021
Fenne Bijl
Lees meer

Clinicbuddy joins Alfa eCare group facilitated by Main Capital

...

17/06/2021
Fenne Bijl
Lees meer

WoodWing versterkt zijn Enterprise Information Management positie door een strategische combinatie met Expansion, ondersteund door Main

...

15/06/2021
Fenne Bijl
Lees meer

Houd mij op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media

Partners

De Main Software 50 is een initiatief van Main Capital Partners